Udruga građana “Put, istina i život” iz Ruševa u suradnji s ruševačkim župnikom Milanom Klobučarom i ove je godine organizirala “Braniteljski križni put Sovski Dol – Sovsko jezero“, koji je danas održan u spomen na hrvatskoga branitelja Stipu Kovačevića, poginulog 1992. godine,  te sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Okupljanje sudionika ovoga pohoda bilo je u 10 sati kod kapele sv. Mateja u Sovskom Dolu, a molilo se na 14 postaja. Uz prvu postaju kod kapele u središtu sela postavljena je  spomen-ploča za poginulog branitelja, inače mještanina Sovskog Dola.

Tradiciju održavanja ovoga događaja  pokrenuo je prije 21 godinu Ivo Kovačević, otac pokojnog branitelja, koji je postavio drvene križeve cijelim putem, od kapele do jezera,. Na postajama su u međuvremenu drveni križevi zamijenjeni betonskim, a nakon Ivine smrti tradiciju je nastavio ruševački župnik Milan Klobučar u suradnji s Ivankom Kovačević, udovicom pokojnog branitelja.

Poslije završetka Križnog puta, koji je vodio cestom kroz selo i šumovitu Dilj-goru, služena je kod kapele na Sovskom jezeru sveta misa koju je na Duhovski ponedjeljak, blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve, predvodio župnik Milan Klobučar. Križnom putu prisustvovali su članovi Udruge Put, Udruge ratnih veterana 63. samostalne gardijske bojne Požega, mještani Sovskog Dola, Ruševa i okolnih sela.

Za sve sudionike ovoga tradicionalnog pohoda priređen je prigodan domjenak u prostoru šumarske kuće Šumarije Čaglin, u prirodnom jezerskom okružju.