Udruga „Put, istina i život“ iz Ruševa  imala je vrlo uspješnu 2018. godinu, a među brojnim aktivnostima provedeno je pet većih, od čega četiri na prostoru Općine Čaglin i jedna u Buku.

Tako je kod spomenika na mjesnom groblju i  spomenika u središtu sela  održana komemoracija za žrtve komunističkih zločina u travnju 1945. godine. U svibnju je organiziran „Braniteljski križni put“ Sovski Dol – Sovsko jezero za pokojnog Stipu Kovačevića. U suradnji s mladima iz sela, početkom srpnja je održan 2. Memorijalni malonogometni turnir “Vitezovi ruševačke župe”, na kojem je nastupilo pet momčadi. U listopadu su organizirane dvije manifestacije: “Diljska gljivarijada” u Buku i “Iššijada” u Ruševu.

Vrijedni članovi Udruge radili su na uređenje bivše općinske zgrade u Ruševu, a odrađeno je  desetak radnih akcija. U funkciji su dvije prostorije koje se koriste za sastanke Udruge i potrebe mladih. U svibnju prošle godine obnovljeno je pročelje zgrade, a uz pomoć Općine Čaglin u srpnju je betonirana šahta  do koje je dovedena  voda. Dvije prostorije u potpunosti su namještene zahvaljući donaciji Addiko Banke , a donirani namještaj može se upotrijebiti i za ostale prostorije. Vlastitim sredstvima kupljena je kuhinja, koja će biti u funkciji nakon dovođenja vode u  zgradu.

Naglašeno je to tijekom podnošenja Izvještaja o radu za proteklu godinu na redovitoj izvještajnoj skupštini Udruge, koja je održana u vatrogasnom domu u Ruševu.

Među brojnim drugim prošlogodišnjim aktivnostima, treba izdvojiti predstavljanje u ožujku na zagrebačkom Kongresu poduzetnica,  nazočnost na tribini Vilima Karlovića “Preživio sam Vukovar i Ovčaru”, Braniteljskom križnom putu u Slavonskom Brodu, Danu žitelja župe Buk te na obilježavanju pogibije 11 hrvatskih branitelja na Bazi na Papuku 1991. godine.

Polovicom svibnja Forum demokracije

Skupštinu je otvorila  predsjednica Andrijana Plavi te pozdravila prisutne članove i goste. Osim Izvještaja o radu, jednoglasno su usvojeni izvještaji Izvršnog odbora i blagajnika(raspoloživi višak 2.178 kn) i Nadzornog odbora, te Program rada i Financijski plan za 2019. godinu. U sklopu raznovrsnog i bogatog Plana rada za 2019., Udruga će organizirati šest manifestacija na području Općine Čaglin te brojne druge aktivnosti. Tako će, osim komemoracije za žrtve komunističkih zločina u travnju 1945. godineBraniteljskog križnog puta,  Memorijalnog malonogometnog turnira, Iššijade i Diljske gljivarijade, polovicom svibnja biti održan Forum demokracije, o kojemu  je kratko govorio potpredsjednik Udruge Ivan Brkanović. Na njemu će se okupiti predstavnici svih demokratskih struktura sa ciljem da se na najširoj narodnoj platformi, izvan birokratskih institucija, uz nazočnost većeg broja “običnih građana” rasprave životna pitanja države, osobito gospodarskog opstanka i budućnosti Slavonije.

Zahvalnice za poseban doprinos radu Udruge

Jedna od ovogodišnjih aktivnosti je i postavljanje zastava kroz naselje na državne praznike, a planirano je nabaviti nove zastave te ih, osim u Ruševu, postaviti u Djedinoj Rijeci, a kasnije eventualno u drugim selima Općine Čaglin.

Na skupštini su se prigodnim pozdravnim riječima nazočnima obratili dožupan Željko Jakopović, načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač, predstavnik požeškog Veleučilišta prof. Josip Mesić, predsjednik Udruge mladih čaglinske općine  Stjepan Jakopović i Josip Tušek, tajnik Udruge za sport i rekreaciju „Josip Knežević“ iz Ljeskovice.

Za poseban doprinos radu Udruge uručene su zahvalnice dožupanu Željku Jakopoviću, općinskom načelniku Daliboru Bardaču i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ruševo. Zbog odsutnosti njihovih predstavnika, zahvalnice će naknadno biti dodijeljene  Lovačkom društvu Kuna iz  Pake i Lovačkom društvu Fazan iz Ruševa .

Tekst i foto: I.Tomić